Το μαγικό φυτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ιπποφαές: ποιες οι ιδιότητές του και τι μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας

Της κ. Σαμαρά Ράνιας, Διαιτολόγου, Διατροφολόγου

Το Ιπποφαές είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που χρονολογείται πριν την εποχή των παγετώνων. Η χρήση του στην αρχαιότητα ήταν πολύ διαδεδομένη. Υπάρχουν σχετικές αναφορές ακόμη και σε κείμενα αρχαίων Ελλήνων και κυρίως του Διοσκουρίδη του Αναζαρβέα, ο οποίος θεωρείται πατέρας της Φαρμακολογίας. Το όνομα αυτού του “θαυματουργού” φυτού οφείλεται σε κάποια τυχαία παρατήρηση των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που είδαν ότι τα τραυματισμένα και άρρωστα άλογα που έτρωγαν τους καρπούς και τα φύλλα αυτού του φυτού ανάρρωναν με γρήγορους ρυθμούς, ήταν πιο δυνατά και το τρίχωμα τους πιο λαμπερό (ιππό- φάος : άλογο που γυαλίζει). Έτσι, ξεκίνησαν να το χρησιμοποιούν και οι στρατιώτες, για να είναι πιο δυνατοί στις μάχες.
Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι χρησιμοποιούνταν σε εκστρατείες και από τον Τζέγκινς Χαν. Αναφορές στο Ιπποφαές συναντούμε και σε κείμενα της Κινέζικης και Θιβετιανής ιατρικής. Το 1929 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά βιοχημική ανάλυση των καρπών του Ιπποφαούς. Ωστόσο, οι έρευνες και οι γνώσεις για τις ιδιότητες του ολοένα και αυξάνονται.

Υπάρχουν 6 έως 12 είδη σε ένα εύρος περιοχών από τις Ατλαντικές ακτές της Ευρώπης μέχρι την βορειοδυτική Κίνα, με πιο διαδεδομένο το Ιπποφαές το ραμνοειδές (Hippophae rhamnoides). Στη χώρα μας έχει ήδη ξεκινήσει η καλλιέργειά του σε Κοζάνη, Πέλλα, Κρήτη, Φθιώτιδα και στην Εύβοια ενώ επεκτείνεται σημαντικά και σε άλλα μέρη, με συνολική μέχρι στιγμής εκτίμηση τα 2.200 στρέμματα.

Συμπεριλαμβάνεται επάξια στη κατηγορία των “υπερτροφών” (super foods), καθώς έχει αποδειχθεί ότι περιέχει περίπου 190 ωφέλιμα για τον οργανισμό μας, συστατικά. Τα πιο δραστικά είναι 106 και εντοπίζονται στο έλαιο που παράγεται από τους καρπούς του φυτού μέσω μιας μεθόδου που ονομάζεται έκθλιψη, η οποία πραγματοποιείται χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα και χρησιμοποιείται σε διάφορα καλλυντικά και σε συμπληρώματα διατροφής.

Ας κοιτάξουμε όμως τις διατροφικές ιδιότητες αυτού του “υπερ-τροφίμου”. Σύμφωνα με μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι περιέχει πολύτιμες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου. Ο καρπός του Ιπποφαούς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (περίπου 15 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι), σε καροτενοειδή, βιταμίνη Ε, αμινοξέα, βιταμίνη Κ, β-σιτοστερόλη και πολυφαινολικά οξέα, όλες τις  βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ προσφέρει στον οργανισμό μας τα ακόρεστα λιπαρά οξέα ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9.

Επιστήμονες ανά τον κόσμο το έχουν τοποθετήσει στο top 10 των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών, γι’ αυτό και φημίζεται για την υπέρ-αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική του δράση.

Για να δούμε τι μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας...!!

Ρύθμιση του μεταβολισμού.
Προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος, μείωση του σακχάρου και της LDL-χοληστερίνης, προστασία των αγγείων.
Επανόρθωση ιστών και κυττάρων μετά από μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολία.
Προληπτική δράση εναντίον οφθαλμολογικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης.
Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους περιόδου και την προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος.
Αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, προστασία από τον καρκίνο.
Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους.
Αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων στο ήπαρ, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn κ.α.
Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, εγκαύματα, δυσχρωμίες.

Όσον αφορά στη διαθεσιμότητά του στην αγορά, θα το βρείτε σε φαρμακεία που πωλούνται φυτικά και καλλυντικά σκευάσματα καθώς και σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής σε διάφορες μορφές :

Κάψουλες : είναι ξηρό εκχύλισμα των καρπών και των φύλλων του φυτού. Είναι εύκολο στη χρήση με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Έλαιο του φυτού : περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και χρησιμοποιείται κυρίως για την τόνωση του κυκλοφορικού συστήματος ( πίνοντάς το διαλυμένο σε νερό ή σε χυμό).
Αποξηραμένο φρούτο : για να φτιάξετε αφέψημα ή έγχυμα.
Συμπυκνωμένο χυμό : έχει παρόμοια δράση με το έλαιο, και είναι κατάλληλος για την τόνωση και ενδυνάμωση του οργανισμού.
Η δοσολογία ποικίλλει  και θα πρέπει να συμβουλεύεστε έναν ειδικό, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν ήδη προβλήματα υγείας. Για τόνωση σε υγιείς οργανισμούς προτείνεται  ένα αφέψημα ή έγχυμα 2-3 φορές/ημέρα ή εναλλακτικά 1 κάψουλα /ημέρα. Για το έλαιο, πρέπει οπωσδήποτε να έχει προηγηθεί συνεννόηση με κάποιον ειδικό καθώς έχει πολύ ισχυρή δράση. Τέλος, καλό θα είναι η χρησιμοποίηση το Ιπποφαούς να γίνεται σταδιακά σε όλες τις μορφές του με σκοπό την σωστή και πλήρη αξιοποίηση των συστατικών του.

Πηγή: www.genenutrition.gr